Student Day Festival najveće je studentsko događanje u regiji, koje 2019. godine slavi prvi jubilej – deset godina uspješnog kontinuiranog održavanja. Tijekom tjedan dana održavanja, SDF 2019. ponudit će program ispunjen kulturnim, edukativnim, sportskim, humanitarnim, zabavnim, glazbenim i znanstvenim sadržajima, a očekuje se dolazak do 40 tisuća studenata iz Rijeke, čitave Hrvatske, ali i drugih zemalja u regiji. Posebnost SDF-a jest i činjenica da je ulaz na sve programe slobodan, uz iznimku humanitarnih događanja od kojih je ove godine prihod namijenjen studentskom projektu „KosaRi“ studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci čiji je cilj prikupljanje kose i izrada perika za djecu oboljelih od autoimunih i onkoloških bolesti.

Tako će od 13. do 18. svibnja studenti imati prilike kroz Culture Week uključiti se u bogati kulturni život grada i Sveučilišta u Rijeci, upoznati se s aktualnostima iz studentskog života kroz predstavljanje studentskih inicijativa, udruga i projekata, natjecati se u raznim sportskim disciplinama, djelovati humanitarno, ali i zabaviti se uz doista odlične domaće i strane bendove i DJ zvijezde. Od samog starta cilj Student Day Festivala bio je pružiti zaokruženi doživljaj studentima, na kojem mogu zadovoljiti sve svoje društvene potrebe, a ove godine cjelokupni program podignut je na jednu novu i višu razinu.

Culture Week u sklopu SDF-a započet će u ponedjeljak, kada studenti preuzimaju ključeve grada, a istovremeno će na Kampusu krenuti oslikavanje velikog murala za što će biti zaduženi studenti Akademije primijenjene umjetnosti Rijeka. Također, zaljubljenici u fiziku moći će tijekom trajanja Student Day Festivala u dnevnom boravku Odjela za fiziku razgledati model Foucaultovog njihala kao jednog od najpoznatijih eksperimenata koji izravno dokazuju rotaciju Zemlje.

U utorak, 14. svibnja s početkom u 20 sati u kafiću Tor u Slovenskom domu KPD Bazovica kreće SDF SciCafe organiziran u suradnji s projektom KosaRI, a govorit će se o psihološkom utjecaju bolesti na djecu kao i o važnosti senzibilizacije o problemima oboljelih. Za posjetitelje je pripremljena tombola s bogatim nagradama, a dobrovoljne donacije prikupljat će se u svrhu izrade novih perika u sklopu projekta KosaRi. Istog dana, u isto vrijeme, u Public pubu održat će se Kviz opće kulture, a od 22 sata SDF-u će biti posvećen popularni Đir Starim gradom.

Srijeda donosi brojna događanja na Kampusu – od 15 sati počinje Dan studentskih medija u sklopu kojih će se predstaviti Radio Sova i portal Kišobran, a za zabavu će se pobrinuti Sovini glazbeni urednici te duo CONS Acoustic. U 19 sati održat će se Internacionalna večer u suradnji s ESN-om, u sklopu kojeg će studenti iz Erasmus programa održati radionicu učenja osnovnih pojmova stranog jezika te degustaciju hrane vezane uz državu gdje se taj jezik koristi. U 20 sati počinje humanitarni stand-up show u Velikoj dvorani Građevinskog fakulteta na kojem će Vlatko Štampar i Aleks Curać Šarić nasmijati posjetitelje za dobru svrhu – sav prihod od ulaznica koje se prodaju po 40 kuna namijenjen je projektu KosaRi studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci čiji je cilj prikupljanje kose i izrada perika za djecu oboljelih od autoimunih i onkoloških bolesti. Komičari koji spadaju u sam vrh hrvatske scene izazvali su već sada velik interes, pa je ostao svega mali broj ulaznica koje se mogu kupiti u Klubu mladih Rijeka.

Još jedan humanitarni događaj održat će se u četvrtak s početkom u 21 sat – noćna utrka „Zasvijetli za druge“ u organizaciji udruge eSTUDENT posebna je ne samo zato što će ritam za trkače davati DJ, već i po svojem humanitarnom aspektu – sav prihod od svjetlećih narukvica za koje će svaki sudionik izdvojiti iznos sukladno njegovim mogućnostima bit će namijenjen projektu KosaRi.

Ranije istog dana studenti će imati priliku pokazati primjenu teoretskih znanja stečenih tijekom svojih fakultetskih dana u praksi, i to u uzbudljivom okruženju. Od 16 sati u četvrtak kreće EscapeKampus, studentski „escape room“ u kojem će sudionici tražiti izlaz iz prostorija rješavajući zagonetke iz matematike, povijesti, znanosti i inženjeringa.

Nakon uspješnog bijega, imat će priliku zabaviti se uz filmsku večer u Akvariju, koja od 20 sati donosi film „Voleći Vincenta“, fascinantnu priču ispričanu vizualnim stilom slavnog umjetnika Vincenta van Gogha, na kojoj je radilo 115 slikara koji su napravili više od 65 tisuća kadrova oslikanih uljem na platnu!

Petak će na Kampusu biti dan ispunjen aktivnostima, a svi zainteresirani imat će priliku upoznati studentske udruge, poslušati izvrsne riječke demo bendove, razgledati sajam rukotvorina i zabaviti se uz sportska natjecanja. Od 11 do 19 sati predstavit će se 16 udruga, a posjetom njihovim štandovima i odgovorima na pitalice koje su članovi udruge osmislili moći će se osvojiti i razne nagrade. Za bolju zabavu osigurana je hrana i piće, kao i nastupi izvrsnih bendova među kojima će publika izabrati najboljeg izvođača koji će otvoriti drugi dan koncertnog programa na Delti. Nastupaju Zenoth, NDLO, Hermanos, TDK, Neelay, Mamoth, Dijagnoze i drugi…

U isto vrijeme krenut će i sportska natjecanja u futsalu, košarci, badmintonu i stolnom nogometu, kao i Sajam rukotvorina u organizaciji Savjeta mladih PGŽ. Ovo događanje za mlade kreativce koji izrađuju vlastite unikatne rukotvorine ima za cilj na jednom mjestu okupiti što više umjetnika i kreativaca te im omogućiti da prezentiraju i približe svoje radove drugima. Na sajmu „Pokaži mi što znaš“ moći će se naći unikatni broševi, rajfovi, torbe, naušnice, ogrlice, narukvice, lampe, keramika, slike, zanimljivi ukrasi kao i predmeti izrađeni od recikliranih materijala, a posjetioci će također imati priliku upoznati se sa mladim kreativcima u neformalnoj atmosferi i na taj način detaljnije se informirati o njihovom radu i stvaralaštvu.

Sportske aktivnosti i predstavljanje udruga nastavljaju se i u subotu, od 13 do 18 sati, a istog dana održat će se radionica izrade prirodne kozmetike u organizaciji članova projekta NatuRis. Polaznici radionice nakon edukacije o prirodnoj kozmetici će se moći okušati u izradi proizvoda kao što su pjenasta krema za ruke, balzam za usne i glicerinski sapun.

Koncertni dio programa a održat će se u petak 17. i subotu 18. svibnja. Tijekom vikenda, u prostoru Export drva na Delti, uz besplatan ulaz, nastupti će niz domaćih i stranih zvijezda koje će predvoditi britanska koncertna senzacija Rudimental DJ čiji je nastup zakazan za petak, 17. svibnja. Iste večeri nastupit će splitske hip-hop atrakcije TBF i Krešo Bengalka. Koncertni program u petak će otvoriti mladi riječki rock band Fanaa nakon kojih će se na pozornicu popesti slovenska grupa Generator.

U subotu, 18. svibnja na glavnoj pozornici nastupit će predvodnici urbanog zvuka u Hrvatskoj, ali i regiji: osebujni riječki rockerski pjesnik Damir Urban sa svojom „četvorkom“, jedan od najpopularnijih repera na ovim prostorima Edo Maajka te karizmatični rock bend – vinkovačka Vatra. Subotnji program otvorit će studentski bend izabran od publike na koncertu koji će se dan ranije održati na Kampusu, nakon kojih će atmosferu svojim funky ritmovima dodatno ugrijati Grapevine Babies, a koncertni program ovogodišnjeg SDF-a zaključit će opatijski kantautor Dražen Turina Šajeta.

Uz glavni „floor“, Exportdrvo na Delti tijekom dva dana ponovo će imati i KBS WareHouse floor koji u petak, 17. svibnja donosi zanimljivu mješavinu glazbenika s urbanim i elektroničkim predznakom. Program će otvoriti opatijska hip-hop grupa Reinkarnacija, nakon koje slijedi nastup zagrebacke trap atrakcije i nositelja novog vala hip-hop/trap izricaja, HIGH5. Prijelaz u elektroniku ponudit će Mecena, eksplozivnom fuzijom house i bass glazbe, zvuka karakterističnog za UK plesne podije, a glavne zvijezde veceri biti će dvije poznate i priznate dame rijecke DJ scene, Marina Karamarko i Ana Antonova uz support DJ iz Liminal i KBS Entertainment crewa.

Subota će donijeti kulminaciju i pretvoriti KBS WareHouse Floor u najveći party u regiji, čiji „line-up“ predvodi poznati DJ, Darius Syrossian uz kojeg ce nastupiti i mnogi poznati regionalni DJ-i. Već tradicionalni closing (after)party odrzat će se u klubu Crkva u nedjelju ujutro.