Detour


Glazbeni put grupe Detour nikada nije bio pravocrtan i najkraći mogući. Uvijek je pravo prvenstva imala kvaliteta i njihovo pomalo pomaknuto, drugačije ‘slušanje’ glazbe i inzistiranje na tome da budu unikatni. U godini u kojoj se navršava 10 godina postojanja Detoura dogodile su se velike promjene u bendu. Gina Damjanović postala je nova pjevačica i uspješno je ‘lansirana’ početkom godine velikim hitom ‘Zaljubila sam se’. Potpuno prirodno nametnula se potreba da album koji je svojevrsno propitivanje 10 godišnje karijere interpretira upravo Gina i da mu jedan vremenski odmak i svježu krv.

U odabiru pjesama koje će dobiti svoje novo čitanje najzaslužniji je autor Nenad Borgudan koji je na ovom izdanju najveći dio pjesama potražio na prva 2 albuma ‘Detour’ i ‘TV’. Njegovo pristup baziran je na suprotstavljanju akustike i elektronike, ali i još puno ‘začina’.

Kao dobra referenca poslužit će isječak iz recenzije muzike.hr: ‘…Ritam sekcija je još dublje zaronila u funk – najupečatljiviji instrument u zvučnoj tapiseriji Detoura su udaraljke (bongosi ili konge ili nešto treće, pitanje je sad), što će reći, Detour je odlučio ‘baciti čagicu’, pa kud puklo da puklo. K tome, bend je svoje dionice snimao uživo (limena sekcija, gudači i vokali su snimani posebno), što je doprinijelo zvučnoj koheziji i općem ‘grooveu’ koji je u svom obimu apliciran na starom hitu iz perioda djelovanja pod imenom Yammat, ‘Tvoje lice se promijenilo’.’ (Z.Tučkar)

Izvučen dio iz članka Novosti: http://novosti.hr/detour-detour10-2016/